dilluns, 14 de juliol del 2014

La creu dels improperis




LA CREU DELS IMPROPERIS



Al carrer de la Creu Negra de Prats de Molló, al Vallespir, hi ha un bonic crucifix cobert amb una teuladeta. Es tracta d'una creu dels improperis, un objecte que he trobat a diversos llocs de la zona (al monestir de Santa Maria d'Arles de Tec, a temples de Ceret, etc.). 

Les creus dels improperis són creus carregades d'objectes simbòlics que fan referència a la passió de Jesús. Foren construïdes durant el segle XVII. Anaven dirigides a gent senzilla que no sabia llegir ni escriure, però que sí que coneixia el missatge dels evangelis. 

Frédéric Brousse assegura a l'estudi La creu dels improperis. La croix de mission (2004) que la col·lecció d’aquests objectes en ferro forjat que hi ha al museu de Sitges (Garraf) procedeix del Vallespir, principalment de Prats de Molló. A la comarca nordcatalana aquesta mena de creus és omnipresent a les esglésies, als cementiris, als encreuaments de camins i dins d'algunes cases particulars. També se les anomena Vera Creu. A l'església de Sant Jaume, a Perpinyà, en tenim un altre exemple, i també a la catedral de Girona. Continuen provocant l'efecte pel qual van ser construïdes, és a dir: «per interpel·lar, sorprendre o astorar qui les veu», en termes de Frédéric Brousse.



Tenebra té bloc propi: tenebragil.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada