divendres, 11 d’agost del 2017

Casa Bima



CASA BIMA




Toloriu és un petit nucli de població que pertany al municipi de Pont de Bar, a l’Alt Urgell. En aquest indret, segons els estudis duts a terme per diversos investigadors, visqué Xipaguazin Moctezuma, una de les filles de l’emperador Moctezuma II, i legítima hereva de la corona asteca. 

En casar-se amb Joan de Grau i Ribó, baró de Toloriu, la noia cristianitzà el seu nom i Xipaguazin es convertí en Maria. El baró de Toloriu fou un capità de l’exèrcit de Ferran Cortès (nom manipulat i falsificat històricament com a Hernán Cortés) que participà en la conquesta de les terres mexicanes, al segle XVI. Va ser, diuen, un dels primers europeus que arribà a Tenochtitlán. 

Així, Joan de Grau, atret pels encants de Xipaguacin, decidí endur-se-la a les terres de l’Urgell, on l’home tenia el castell de Toloriu i també una masia coneguda amb el nom de Casa Bima, Can Bima o Mas Bima. Alguns investigadors creuen que «bima» significa «senyora», en l’antiga llengua asteca. La princesa morí el 10 de gener de 1537. 


 Tenebra té bloc propi: tenebragil.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada