dilluns, 30 de març del 2020

El comunidor de Porqueres


El comunidor de Porqueres


 
A tocar de l’esplèndida església de Santa Maria de Porqueres, al Pla de l'Estany, hi ha una construcció senzilla i humil. És un comunidor.
I què és un comunidor? 

Llegim a l’Enciclopèdia Catalana que es tracta d’una petita edificació en forma de porxo obert als quatre vents, coberta, situada prop de l’església, on s’aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestes i pedregades. Molt bé. I què significa el verb «comunir»? 

Trobem el significat a  la mateixa Enciclopèdia Catalana: «conjurar el mal temps amb oracions i exorcismes». Bé. I a qui se li atribuïa sovint el mal oratge durant l’Edat Mitjana, època en la qual foren construïts els comunidors? Resposta immediata: a les bruixes. 

Vet aquí, doncs, un dels vells edificis que han romàs dempeus des d’aleshores (el de Porqueres és dels millors conservats) i que demostren la fe dipositada en els capellans per a dominar els poders de la natura... i de les bruixes. 


Aquest comunidor és, per tant, un clar exemple d’una construcció ben material (carnal, física) amb finalitats d’usos màgics i/o paranormals (espirituals, esotèrics). 

També és, alhora, una resta ben palpable de la cristianització del territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada